Java Programming Interview Questions

Q1: What are the advantages of OOPL?

Ans: Object oriented programming languages directly represent the real life objects. The features of OOPL as inhreitance, polymorphism, encapsulation makes it powerful.

Q2: What do mean by polymorphisum, inheritance, encapsulation?

Ans: Polymorhisum: is a feature of OOPl that at run time depending upon the type of object the appropriate method is called.
Inheritance: is a feature of OOPL that represents the "is a" relationship between different objects(classes). Say in real life a manager is a employee. So in OOPL manger class is inherited from the employee class.
Encapsulation: is a feature of OOPL that is used to hide the information.

Q3: What do you mean by static methods?

Ans: By using the static method there is no need creating an object of that class to use that method. We can directly call that method on that class. For example, say class A has static function f(), then we can call f() function as A.f(). There is no need of creating an object of class A.

Q4: What do you mean by virtual methods?

Ans: virtual methods are used to use the polymorhism feature in C++. Say class A is inherited from class B. If we declare say fuction f() as virtual in class B and override the same function in class A then at runtime appropriate method of the class will be called depending upon the type of the object.

Q5: Given two tables Student(SID, Name, Course) and Level(SID, level) write the SQL statement to get the name and SID of the student who are taking course = 3 and at freshman level.

Ans: SELECT Student.name, Student.SID
FROM Student, Level
WHERE Student.SID = Level.SID
AND Level.Level = "freshman"
AND Student.Course = 3;

Q6: What are the disadvantages of using threads?

Ans: DeadLock.

Q7: Write the Java code to declare any constant (say gravitational constant) and to get its value?

Ans: Class ABC
{
static final float GRAVITATIONAL_CONSTANT = 9.8;
public void getConstant()
{
system.out.println("Gravitational_Constant: " + GRAVITATIONAL_CONSTANT);
}
}


Q8: What do you mean by multiple inheritance in C++ ?

Ans: Multiple inheritance is a feature in C++ by which one class can be of different types. Say class teachingAssistant is inherited from two classes say teacher and Student.

Q9: Can you write Java code for declaration of multiple inheritance in Java ?

Ans: Class C extends A implements B
{
}

courtesy:http://www.crackthecampus.com


2 comments: